Aykırı;
Alışılmışa, doğru olarak kabul edilmişe uygun olmayan, karşıt, ters, mugayir:
"Gene de anlamın ne olduğunu çepeçevre bilmiyoruz dersem gerçeğe aykırı bir şey demiş olmam."- N. Uygur.
"Gene de anlamın ne olduğunu çepeçevre bilmiyoruz dersem gerçeğe aykırı bir şey demiş olmam."- N. Uygur.
Aykırılığın temelinde, doğru olan yatıyor besbelli.
Dogru olanı - asıl özümseyen, ta dibine inen adam da, aykırılığın merkezinde kamp kuruyor.
'Aykırılık', çepeçevre düşünme meselesi, sonra bu düsünceleri kişiliğinde ya da özünde eritme ve dışavurma meselesi.
Kaçımız 'aykırıyız' diye düşünmüşüzdür?
Kaçımız aykırılığın zaman zaman bize olan o derinden katkısını hissetmiş, kaçımız aykırı olmaktan koşa koşa uzaklaşmışızdır?
Aykırılık aynı zamanda, fikirsel anlamda ya da dış görünüş anlamında iki ayrı ucun birbirine sıkı sıkıya kenetlenmesi, hatta düğümlenmesi sonucu ortaya çıkan, bir dışavurum değilmidir?
Kenetlenirse, haz.
Dügümlenirse, gaz.
Bazen de kendimizle çatıştığımız, aykırı olana yönelmek isterken, düz ve sıradan olana uzanırız.
Bu da bir 'i against i' durumunu ortaya atar.
Bu durumda, her insan biraz kendine karsi bir durus sergiler donem donem, bunu paylastikca, üzerinden attikca bu karsı durus, 'aykırılık' şeklinde kendini gösterir.
Aykırı olmak, insan olmayı tetikler.
Bazıları bu tetiği çeker, bazıları ise tetiği unutup yola devam eder.
Fikir, asla ezilip büzülemez.
Gerçek ise, bu fikirlere yön veren duygularımızdır.
Tüm döngünün merkezkaçı duygularımız, tam döngünün merkezkaçı duygularımız...
tam olarak tanımlayamadığımız bu kavramı, bu hafta kendimizi geliştirecek şekilde nasıl uyguluyoruz? benim anladığım sentez in özünde kişinin (katılımcıların) tartışılan bu kavramları hayatlarına katkıda bulunacak bir şekilde bi hafta uygulaması. peki aykırı nasıl olunur? neden olunur? sadece aykırılık için aykırı olmak kişinin kendine veya etrafındakilere fayda getirir mi yoksa faydadan çok zarar mı getirir? bilinçli bi şekilde aykırılık yaparak zıt olmanın anlamı var mıdır? belki aykırı olduğumuzu fark ettiğimiz zaman yüzeysel de olur muyuz? bunu bile bile bu hafta katkıda bulunacak bir şekilde aykırılık kavramını nasıl hayatımıza uyguluyoruz? fikriler?
YanıtlaSilaykırılık ile farklı olmak arasında size nasıl bir parallelik var? nasıl bir farklılık var? ben kafamda ayıramadım tam da ama kimi zaman aykırı olmak düşüncesi bende korku ve kaygı hislerini uyandırmasına karşın farklı olmak (sanırım benim kafamda yaratıcılık ile paralel gittiğinden) ben de daha olumlu bir his yaratıyor... olmak istesem farklı olmayı tercih ederim aykırı olmaya...
YanıtlaSil(bu kelime üzerine polis megafonundan yükselen sesler)
YanıtlaSilaaaaaaaaaaaa...diri dara diri dara..
lan blogcular..kime diyorum...
aykırılık yapmayın ulan, dağalın, dağalın !!!
aaaaaaaaaaaa...diri dara diri dara..
Bence bu kavramı, 'farkındalık' olarak yorumlasak?
YanıtlaSilFarkındalık aslında kisinin bazı seylere bilinçsiz karsı durmasından ortaya çıkan bi durum.
Farkında olma, etrafındaki irdeleme ya da inceleme, belirli bır donemde ortaya çıkıp, tekrar kaybolabiliyor.
Aykırı olmak için aykırı olmak tabii ki çok yanlıs.
Bu hafta 'aykırıyız' deyip aykırı davranmıyacagiz tabii ki,
Sadece aykırılığın ve / veya farkındalığın hayatımızdaki yerini sorgulayacagiz...
adsiz'in dedigi gibi, ben de yaziyi okuduktan sonra blog sahibi sahsi arayarak, bu sen-tez konseptinde her hafta kendimize uygulayacagimiz bir aksiyondan soz etmistik ama bu yaziyla biraz degisti isler, simdi bu hafta aykirilik mi yapicaz dedim? Kendisi de her zamanki gibi sahsina munhasir bir cevapla evet git aykiri ol, makarnayi domatesle yiyorsan hep git patlicanla ye gibi bir cumleyle noktaladi. Neyse kafa hala bulanik ama olsun aykiri da olmaya calisiriz, saga sola zarar vermeden
YanıtlaSilaykırılık sevgili üstadın yorumlamış. bikaç soruyla bir beyin fırtınası başlatmak istiyorum. bir kimse düşünün piyasadaki tüm cool rock'çılardan görüyor gidip kulağını deldiriyor. bu kişi aykırı mıdır? sonra bir başka kimse düşünün etrafındaki arkadaşlarından 3ü,4ü kulağını deldirirken bunu kendine göre bulmayıp deldirmiyor. peki sizce bu genç aykırı mıdır? yoksa değil midir?
YanıtlaSilkendimce şöyle diyebilirim:
aykırı olmak ne yapıp yapmadığımız değil, neyi kendimiz neyi başkaları için yaptığımızdır.
hepimiz aykırıyız, hepimiz bireyiz.
Aykırılık deyince aklıma ilk etapta zıtlık geliyor. Çıkıntılık hatta. Uyumlu olup etraftakilere körükörüne bağlanmaya bir başkaldırış. Toplum bizi ne kadar çok aynılığa ve uyumluluğa yöneltip, onu değerli kılıp bizleri hizaya sokuyor. Oysa aykırı olabilmek bazen bir "challenge". Bir cesaret işi. Ailemizin, yakınlarımızın, arkadaş grubumuzun, toplumun doğrularına ya da tercihlerine mesafe alıp alternatif yaratabilmek kimi zaman bir risk. Onlara aykırı olup dışlanma, dışta kalma ihtimalini de beraberinde getiriyor. Dolayısıyla aykırılık "öteki"nden ayrışmayı ve bireyselleşmeyi, gerçek benliğimizi ortaya koymanın bedellerine hazır olmayı da zorunlu kılıyor. O zaman kişinin "öteki"ne ihtiyacı ne kadar yoğunsa ve aslında onlardan ayrışmak ne kadar zor ise, gelişimin doğası olan bireyselleşme sürecine ayak uydurabilmek için aykırı duruşları o kadar uç olacaktır, tıpkı ergenlik döneminde hep vurgulandığı gibi...
YanıtlaSil