7 Aralık 2009 Pazartesi

KEŞFETMEK


Altı hafta boyunca bizi biz yapan, diğer bireylerden farklılaştıran özelliklerimize değindik;

Tevekkül ettik, KATlanma eğilimimizi arttırdık, daha fazla motive olduk ya da olamadık;
Aykırı olmak için aykırı olduk veya aykırı olmamak için kendimiz olmadık,
Hayatımızda tutarlılık ararken, organizmanın kendi içinde tutarlı olduğunu keşfettik,

Son olarak, bir haftamızı anı yaşayarak geçirdik,
Kendimizi sorgulamak, geliştirmek için birbirimizden daha da farklılaştık

Bu hafta hayatı bir başka bakış açısından ele alalım. Hatta ilk başladığı andan itibaren…

Adem ile Havva’nın hikayesini bilmeyen yoktur sanırım. Bir an için insanların maymun soyundan geldiği teorisinin geçerli olmadığını varsayarsak, bu hikaye doğrultusunda hepimizin ortak kökten geldiğini söyleyebiliriz. Ortak bir kökden geliyor olmamız, her birimizde bir bütünün farklı parçaları olduğu anlamına gelebilir.

Daha basit anlatmak gerekirse;
Meyveli bir pastayı bölerek servis ettiğimizde, kesilen her dilimin şekli, boyu, tadı farklı olacaktır. Ancak her dilim, özünde meyveli pastanın ortak özelliklerinin bazılarına sahip olacaktır. Biz insanlar da, Adem veya Havva’nın bir parçasına sahip olmuyor muyuz?

İşte bu hafta herkesi Adem ve Havva’dan gelen ortak özelliklerimizi keşfetmeye çağırıyorum. Konuya ister felsefi açıdan yaklaşın, isterseniz bu hafta keşfedeceğiniz sevdiklerinizle ortak yanlarınızı paylaşın, blog sizin…

Palabras

2 yorum:

  1. insan geni, organları diye ilk etapta somut, biyolojik ortaklıklar aklıma geldi. Sonra insanı insan yapan herkeste ortak olan duygularımızın varlığı: korkularımız,arzularımız, eksikliklerimiz, acılarımız... Hissedebilmememiz. Akıl yürütebilmemiz. Bir ötekine; yakınlığa, sevilmeye, görülmeye olan yoğun ihtiyacımız...

    YanıtlaSil
  2. Son dakka Yorumu:
    Çok güsel bir konu maalesef çok son dakka tanıştım.

    Geçen gün bir toplantıda Herkesin içininin kendi karışıklığı olduğunu anlatmak için şöyle bir örnek verdim "manken de çok güzeldir ama onunda bağarsakları karışıktır"

    Bence erkek-kadın büyük küçük hepimizin taşıdığı bazı yükler, bazı yetenekler, bazı engeller, bazı güzellikler var
    bizi biz yapan ayrışma arayışımız farklı ve tek olma arayışımız bir yanda dururken birarada ve hep beraber bir bütünün parçaları olmak istmemiz birbirimize benzemek istememiz.
    Özümüz bir olabilir ama o birlik bile algıda farklılık yaratabilir. hepimizin bir iskeleti var ama bir antropolog bizim iskeletlerimize bakarak aramızdaki farkları sıralayabilir. Hepimizin elleri var ama el fallarımıza bakan falcılar farklı gelecekler okuyorlar. Bize bütün karıncalar aynı geliyor halbuki herbirinin farklı farklı özellikleri var.

    Fark ve Unique olmak ( eşibenzeriolmayan) tamamen perspektive ile alakalı ikizlere uzun süre bakan onları ayırdedebilir. Zira hiç kimse aynı anda aynı yerde olamaz. zaman herkesi farklılaştırır.

    Farklı olmak önemlidir kendi dokunuşunuzu katabilirseniz bütüne. Farklı olmak önemsizdir saklarsanız kendinize duyuramazsanız bütüne

    YanıtlaSil